Tämä blogikirjoitus on omistettu kokonaan niille kysymyksille, joita olemme saaneet useimmiten asiakkailtamme ennen Puolan matkalle lähtöä. Ennen lomamatkalle lähtöä joudumme usein ottamaan selvää monista kohdemaahan liittyvistä käytännön asioista. On täysin normaalia, että haluamme valmistautua hyvin. Näin voimme välttää sellaiset epämiellyttävät tapahtumat, jotka voisivat pilata kokonaan lomatunnelman. Juuri siksi ajattelimme koota yhteen tekstiin kaikki nämä useimmin kysytyt kysymykset ja antaa niihin mahdollisimman yksityiskohtaiset vastaukset. Toivottavasti löydät tämänpäiväisen blogitekstin luettuasi vastaukset kysymyksiisi ja voit valmistautua Puolan matkallesi turvallisin mielin. Suuntaatpa matkasi Krakovaan, Wroclawiin, Varsovaan tai Gdanskiin🙂 Lue myös tuorein yhteenvetomme Krakovan parhaista nähtävyyksistä.
Sisällysluettelo
1. Valuutta, voiko Puolassa maksaa eurolla?
Vaikka Puola on ollut Euroopan Unionin jäsen jo vuodesta 2004 lähtien, se ei ole vielä päättänyt vaihtaa omaa valuuttaansa euroon. Puolan virallinen valuutta on Puolan zloty, lyhenteenä zł tai PLN. Puolassa ei ole siis mahdollista maksaa ravintolassa euroilla. Jotkut kansainväliset ruokaketjut tai elektroniikkaliikkeet saattavat kyllä hyväksyä käteismaksun euroilla, mutta siinä tapauksessa he maksavat takaisin Puolan zloteilla ja päättävät itse kyseisen päivän vaihtokurssin. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että Puolan zlotyn kurssi on viime aikoina ollut melko heikko. Saat siis euroilla paljon zloteja, kun vaihdat niitä paikallisessa valuutan vaihtopisteessä, eli kantorissa. :)
Tällä hetkellä euron ja zlotyn vaihtokurssi pyörii siellä noin 1 euro = 4,25 - 4,35 zł paikkeilla.
2. Pankkikortti, voiko Puolassa maksaa kaikkialla kortilla?
Tämä on yksi yleisimmistä kysymyksistä, joita saamme. Puolassa on jo muutaman viime vuoden ajan voinut maksaa lähes kaikissa paikoissa pankki- tai luottokortilla. Tämä koskee myös ihan kaikkein pienimpiä ostoksia, vaikkapa vesipulloa. Puolalaiset itse maksavat mielellään ostoksensa kaikilla muilla tavoin paitsi käteisellä. Puolassa on nyt hyvin suosittua maksaa puhelimeen ladatulla pankin omalla sovelluksella. Alle 200 zlotyn suuruiset ostokset (eli noin 45 euron) voidaan maksaa lähimaksulla ilman pin-koodia. Kun summa ylittyy, terminaali pyytää meitä automaattisesti kirjoittamaan pin-koodin. Joskus vastaan saattaa tulla maksuterminaali, joka tunnistaa vieraskielisen maksukortin ja näyttää automaattisesti ohjeet esimerkiksi suomen kielellä. On myös tärkeää tietää, että terminaali tai myyjä saattaa kysyä, millä valuutalla haluamme maksaa. Koska Puolassa on käytössä zlotyt, voimme valita maksutilanteessa meneekö vaihtokurssi oman pankin vai paikallisen pankin vaihtokurssin mukaan. Jos valitsemme maksun Puolan zloteissa, kurssi määräytyy suomalaisen pankkisi tai luottokorttisi tarjoajan vaihtokurssin mukaan. Jos taas valitset maksun euroina, kurssi määräytyy paikallisen pankin vaihtokurssin mukaan. Meidän kokemuksemme mukaan kannattaa valita maksu Puolan zloteissa, sillä suomalaisten pankkien vaihtokurssit ovat yleensä paremmat. Pienissä maksuissa erot ovat ehkä muutamia senttejä, mutta isommissa ostoissa voit säästää jopa useita euroja.
Turistina saattaa tulla vastaan muutama paikka, jossa tarvitse käteistä. Tällaisia ovat muun muassa katumyyjät, kuten Krakovan rinkelin kauppiaat, tai maksulliset vessat. Krakovan matkalle kannattaa varata hieman käteistä
3. Kummassa maassa kannattaa vaihtaa rahaa, Puolassa vai Suomessa?
Vuosien kokemuksen perusteella näyttää siltä, että paras vaihtoehto on vaihtaa rahaa vasta Puolassa. Tämä on kuitenkin kannattavaa vain silloin kun kierrämme kaukaa ne valuutan vaihtopisteet, jotka sijaitsevat lentokentällä ja ihan kaupungin ydinkeskustassa, esimerkiksi Krakovan Suurtorin ympäristössä. Kannattaa poiketa pari katua pois ydinkeskustasta, niin saat paremman vaihtokurssin. Jokaisessa rahanvaihtoa tarjoavassa liikkeessä pitää olla sähköinen näyttö, jossa näkyy kyseisen päivän vaihtokurssit. Jos haluamme vaihtaa kerralla suuremman summan, esimerkiksi yli 100 euroa, voimme usein neuvotella paremman kurssin. Kannattaa myös katsoa tarkasti kurssit elektroniselta näytöltä. Siihen on kirjoitettu kaksi sanaa: myynti (sprzedaż) ja osto (kupno), joskus nämä on käännetty myös englanniksi (we sell, we buy). Meitä matkaajia kiinnostaa se kurssi, jolla vaihtopiste ostaa meiltä euroja (kupno / we buy). Joskus vaihtopisteet houkuttelevat asiakkaita katumainoksilla, joihin on tahalleen laitettu “väärä” vaihtokurssi, eli se jolla vaihdettaisiin zloteja euroiksi.
Voit toki myös nostaa pankkikortillasi zloteja pankkiautomaateista. Muista vain olla huolellinen, kun automaatti ehdottaa sinulle kyseisen pankin vaihtokurssia. Kieltäydy siitä, niin silloin vaihtokurssi menee automaattisesti oman pankkisi kurssin mukaan. Jotkut automaatit saattavat kysyä tätä asiaa kahdesti, eli silloin sinun pitää kieltäytyä kahdesti kyseisestä huonosta vaihtokurssista.
4. Voiko hotellissa juoda kraanavettä 💧?
Kyllä, Puolassa voit juoda huoletta kraanavettä. Puolan vesilaitokset valvovat veden laatua 24 tuntia vuorokaudessa, joten voimme olla varmoja, ettei suoraan hanasta juominen aiheuta mitään. Monet kuitenkin sanovat, että vesi maistuu Puolassa erilaiselta kuin Suomessa. Tämä johtuu siitä, että Puolassa vesi on niin sanotusti kovaa, eli siinä on paljon mineraaleja. Tämä näkyy usein vedenkeittimissä ja kattiloissa, joihin muodostuu keittämisen jälkeen paljon kalkkia. Tämä on myös yksi syy miksi Suomessa niin suositut astioiden kuivauskaapit eivät toimi Keski-Euroopassa. Lämpimässä vedessä pestyyn astiaan jää kalkista valkoisia jälkiä, jossa sitä ei kuivata välittömästi pesun jälkeen. Jos kraanavesi ei jonkun mielestä maistu hyvältä, se johtuu siis mineraaleista, jotka vaikuttavat luonnollisest veden makuun. Tässä on linkki Krakovan vesilaitoksen viralliselle verkkosivustolle, jossa on ajankohtaista tietoa juomaveden laadusta. Sivusto toimii myös englanniksi.
5. Milloin on paras aika matkustaa Puolaan?
Puolaan kannattaa matkustaa ympäri vuoden, sillä suurimmissa kaupungeissa riittää tekemistä ja nähtävyyksiä olipa sää millainen tahansa. Jos kuitenkin haluat nähdä synkän talven jälkeen kevään ensimmäiset auringonsäteet ja nauttia kevään ensimmäisistä lämpimistä päivistä 🌞, silloin Puolaan kannattaa matkustaa jo huhtikuun puolivälistä alkaen. Sää on jo hyvin keväinen, ja lämpötilat voivat parhaimmillaan nousta päivällä melkein hellelukemiin, 22 - 24 asteen välille. Suomeen verrattuna Puolassa puut ja nurmikot on vihreitä sekä kukat kukkivat jo kauniina. Toukokuu on myös erinomainen ajankohta Puolaan matkustamiselle. Silloin päivät ovat yleensä tasaisen lämpimiä mutteivät vielä liian kuumia. Puolan lämpimimmät viikot ajoittuvat kesäkuun lopusta heinäkuun loppuun, jolloin lämpötila voi ylittää pahimmillaan jopa 35 astetta varjossa. Paahtavina kesäpäivinä myös ukkos- ja sadekuurot ovat melko yleisiä. Elokuu on Puolassa sään suhteen kaikkein tasaisin kesäkuukausi, jolloin lämpötila harvemmin ylittää 30 astetta. Silloin voimme nauttia puolalaisesta kesästä parhaimmillaan 🙂 Ei ole siis ihme, että puolalaiset ajoittavat omat kesälomansa juuri elokuulle.
Syys- ja lokakuu ovat myös ehdottomasti mainioita ajankohtia Krakovan matkan järjestämiselle. Paikalliset nimittävät tätä ajanjaksoa kultaiseksi syksyksi. Puut muuttuvat pikkuhiljaa kauniin punaisiksi 🍁, mutta auringonpaiste lämmittää vielä sen verran voimakkaasti, että maukkaasta ruoasta voi nauttia terasseilla tai omalla parvekkeella. Kaikkein harmain kuukausi on marraskuu, jolloin sää on usein pilvinen ja ilmankosteus todella korkea. Siksi talvinen vierailu kannattaakiin ajoittaa joulun tai uuden vuoden seudulle. Tsekkaa blogitekstimme Krakovasta joulun aikaan. Varsinainen talvi on Puolassa hyvin lyhyt, se kestää yleensä vain helmikuun loppuun asti. Lunta on maassa hyvin vähän, vuoristoseutua lukuunottamatta. Pitkän viikonlopun mittainen Krakovan pakettimatka, räätälöity matka Wroclawiin ,Gdanskiin, tai nopea piipahdus Gdanskin ja Varsovan kulttuuririentoihin toimii mainiosti myös hiihtolomien aikaan helmi- tai maaliskuussa. Myös tärkeisiin vierailukohteisiin, kuten Auschwitzin museoon, on mahdollista päästä talvisaikaan.
Lue tuoreesta artikkelistamme, millainen Krakovan sää on eri kuukausina.
6. Onko Puolassa mahdollista saada gluteenitonta ruokaa?
Tietoisuus erilaisista ruoka-aineallergioista on lisääntynyt puolalaisten keskuudessa viime vuosien aikana. Vielä viisi vuotta sitten oli melko vaikeaa saada ravintolassa tarkkaa tietoa annosten allergeeneista, mutta nyt siitä on vähitellen tullut uusi normi. Gluteenittomat ja laktoosittomat ruoat ovat jo useimmissa ravintoloissa merkitty tarkasti ruokalistaan. Lisäksi on olemassa ravintoloita, jotka ovat täysin gluteenittomia ja sopivat siten myös keliakiaa sairastaville. Niihin kannattaa tutustua täällä:
7. Onko Puolassa helppo löytää kasvisruokaa tai vegaanista ruokaa 🌱 tarjoavia ravintoloita?
Ruokailutottumuksia tutkivan RoślinnieJemy-portaalin vuonna 2019 tekemän raportin mukaan jopa 3,2 miljoonaa puolalaista ei syö lihaa ja noin 2,5 miljoonaa noudattavat tarkasti kasvisruokavaliota tai ovat vegaaneja. Erityiset puolalaiset nuoret kiinnittävät yhä enemmän huomiota siihen, mitä he syövät ja miten se vaikuttaa maapalloon ja eläinten hyvinvointiin. Uusia vegaani- ja kasvisravintoloita on syntynyt viime vuosina kuin sieniä sateella, ja lisäksi ne ovat erittäin suosittuja myös sekasyöjien joukossa. Mielenkiintoinen tieto on myös se, että monet kahvilat ja kahvipaahtimot ovat sopeutuneet muutokseen tarjoamalla asiakkailleen erilaisia kasvipohjaisia maitoja kahvin sekaan. Valitettavasti tällaisissa tapauksessa asiakkaalta pyydetään vielä noin 2 zlotyn lisämaksu, jota lehmänmaidolla tehdystä kahvista ei tarvitse maksaa. Tämä ei kuitenkaan ole normi, sillä monissa vegaanikahviloissa ei lehmänmaitoa ei ole tarjolla lainkaan, ja leivoksissa maitokerma on puolestaan korvattu esimerkiksi kookoskermalla.
Tässä esimerkkinä muutamia krakovalaisia kasvis- ja vegaaniravintoloita:
AAMIAISTA 🥐 ☕
Cheder
ul. Józefa 36 (Kazimierz) (W / V)
Fitagain Coffee & Food
ul. Szczepańska 7 (Rynek Główny) (+V)
Wesoła cafe
ul. Rakowicka 17 (+V)
Massolit Books Józefa 25
Ul. Józefa 25 (W / V)
LOUNASTA 🥗
Forum Przestrzenie
ul. Konopnickiej 27(+V)
Massolit Bakery & Cafe
ul. Smoleńsk 17 (W / V)
PIKARUOKAA, BURGEREITA, FALAFELEJA 🌮 🧆
Mazaya Falafel
ul. Grzegórzecka 40(V)
ul. Starowiślna 10(V)
ul. Legionów Piłsudskiego 2 (koło przystanku Korona) (V)
ul. Lipowa 4D (stoisko w Hala Lipowa)(V)
u. Konopnickiej 28 (stoisko w Hala Forum) (V)
Vegab
ul. Starowiślna 8 (V)
ILLALLISTA 🍜
Vegan AF Ramen
ul. Krupnicza 28 (V)
Ka Vegan Udon
ul. Rakowicka 14a (V)
W = kasvisruokaa
V = vegaanista ruokaa
8. Onko Puola turvallinen maa?
Puola on erittäin turvallinen matkustusmaa. Olemme järjestäneet matkoja Puolaan vuodesta 2014 lähtien, eikä asiakkaillemme ole koskaan sattunut mitään pahaa. Suurkaupungit, kuten Krakova, Gdansk ja Varsova, pitävät huolen siitä, että ne ovat turvallisia ja ystävällisiä sekä asukkailleen että matkailijoille. Krakova on niin suosittu turistikaupunki, ettei se oikeastaan koskaan nuku, minkä vuoksi siellä on öisin paljon turisteja, ennen kaikkea Englannista 😉. Lisäksi Puolassa on systeemi, jossa jokaisella kaupungilla niin sanotut omat kaupunkipoliisit, jotka partioivat kaduilla päivisin ja öisin. Tämä luo turvallisuutta eikä kuluta varsinaisten poliisien voimavaroja. Kaupunkipoliiseilla ei ole ihan samanlaisia oikeuksia kuin tavan poliiseilla, mutta he toimivat keskenään kiinteässä yhteistyössä.
Suurkaupungeissa tietenkin kannattaa pitää järki mukana eikä lompakkoa kannata pitää housujen takataskussa. Huippusesongin aikaan Puolassa on ihmisiä kaikkialta maailmasta, emmekä ikinä voi tietää kehen törmäämme. Jos olo illan päätteeksi on turhan raukea ja ravintolan viini on maistunut, kannattaa pyytää tarjoilijaa soittamaan taksi, joka vie turvallisesti hotelliin. Lisäksi miesporukassa kulkiessa kannattaa harkita pariin otteeseen lähteäkö kauniin sisäänheittäjän ohjaamaan yöklubiin. Illan päätteeksi tuotu ravintolalasku voi yllättää ikävästi suuruudellaan.
Suurin turvallisuusriski Puolassa on ehdottomasti liikenne. Maanteillä kulkee valtavasti yksityisautoja ja rekkoja, ja ajotapa on melko aggressiivista. Automatkailijan kannattaakin varata riittävästi aikaa ja hyvät hermot Puolan maanteillä ajamiseen. Hyvä nyrkkisääntö on, että siirtymisiin varataan 30 - 60 minuuttia ekstraa, niin liikkuminen Puolan maanteillä sujuu ilman suurempia ongelmia.
9. Ukrainan sodan vaikutus Puolassa
Olette varmaan lukeneet uutista, kuinka Puolan kansalaiset ovat osoittaneet suurta empatiaa Ukrainan kansalaisia kohtaan ottamalla vastaan jopa miljoona pakolaista, pääasiassa naisia ja lapsia. Koska sodan alkamisesta on nyt kulunut jo reilu vuosi, monet heistä ovat saaneet vakituisen työpaikan ja löytäneet väliaikaisen majapaikan sijaan vakituisen asunnon. Ukrainalaiset lapset sijoitettiin välittömästi päiväkoteihin ja kouluihin, joten vuoden sisällä he ovat oppineet puhumaan hyvin puolaa. On syytä mainita, että ukrainalaiset kokevat puolan kielen helpoksi kieleksi oppia ja pitävät puolalaista kulttuuria paljon läheisempänä verrattuna muihin Euroopan maihin.
Puolan turvallisuus on erittäin korkealla tasolla. Puolan ja Ukrainan (sekä Valko-Venäjän) välistä rajaa vartioi nyt suuri määrä Nato-joukkoja. Sen ansiosta puolalaiset eivät tunne välitöntä sodan uhkaa. Myös Suomen ulkoministeriö on arvioinut Puolan turvallisuustason normaaliksi. Suurin turvallisuusriski on jo aiemmin mainittu vilkas liikenne.
Turistina kulkiessa ukrainalaisia ei erota puolalaisista, koska kielet ovat niin lähellä toisiaan. Sota näkyy ainoastaan säännöllisinä rauhan protesteissa, joita ukrainalaiset järjestävä suurimmissa kaupungeissa. Lisäksi silloin tällöin vastaan voi tulla “leipäjono”, kun paikalliset hyväntekeväisyysjärjestöt jakavat ruoka-avustuksia köyhimmille pakolaisille.
10. Puolan aikavyöhyke
Puola sijaitsee Keski-Euroopan aikavyöhykkeellä (UTC + 01:00), eli siellä on sama aika kuin esimerkiksi Saksassa, Ranskassa tai Ruotsissa. Tämä tarkoittaa, että Puolan ja Suomen välillä on 1 tunnin aikaero. Kun Suomessa on kello 11.00, niin silloin Puolassa kello on 10.00. Kesä- ja talviaikoihin siirrytään ihan samaan aikaan kuin Suomessa, eli maaliskuussa ja lokakuussa.
Toivottavasti löysit täältä vastauksen kysymyksiisi. Jos olet jo tilannut matkan Puolaan, niin kysy suomalaisen oppaan palveluja Puolan matkallesi! Tai jos olet vasta suunnittelemassa matkaa, ota yhteyttä ja tilaa meidän kautta vaikkapa Krakovan matka.
Comments