"Tulimme juuri Krakovasta iloisina ja hyvin syönneenä. Upea matka, paljon nähtävää ja hyvä palvelu. Kiitos Kimmo ja Agnieszka"
- Vuokko Jyväskylästä
Ryhmämme saapui Krakovan lentokentälle sunnuntaina kello 20.25 paikallista aikaa. Taksi kuljetti ryhmän lentokentältä Krakovan keskustassa olevaan Hotelli Kazimierziin. Hotelliin kirjautumisen jälkeen söimme maittavan illallisen ravintolassa Marchewka z Groszkiem.
2. päivänä oli vuorossa Krakovan Vanhaan kaupunkiiin tutustuminen. Aamupalan jälkeen tapasimme hotellin aulassa. Aluksi kävelimme Kazimierzin juutalaiskaupunginosassa, jonka jälkeen vierailimme Schindlerin lista elokuvasta tutussa Oskar Schindlerin museossa. Museolta menimme raitiovaunulla Vanhalle suurtorille Rynek Głowny. Istahdimme Wedelin kahvilaan ja nautimme kahvista ja juotavasta suklaasta. Upealta Krakovan torilta kävelimme ”Kuninkaan reittiä” Wawelin kuninkaanlinnaan. Kierros päättyi yhteiseen ruokailuun Pod Wawelem -ravintolassa, jossa maisteltiin perinteistä puolalaista ruokaa. Tässä ravintolassa annokset ovat todella ISOJA ja ruoka maukasta.
3. päivä - Päiväretki Auschwitz-Birkenauhun ja Wieliczkan-suolakaivokseen. Aluksi tutustuimme Krakovan kupeessa sijaitsevaan Wieliczkan suolakaivokseen. UNESCOn maailmanperintölistalle kuuluva kaivos on vertaansa vailla koko Euroopassa. Maan alla avautuu taianomainen suolamaailma; kilometrien mittaisten käytävien varrella näimme suolasta tehtyjä taidokkaita patsaita ja saleja. Suolakaivoksen jälkeen suuntasimme minibussimme kohti Auschwitzin keskitysleirimuseoa. Siellä saimme oppaaksi vanhan herran, joka kertoi keskitysleirin historiasta sellaisella intohimolla, että 90 minuutin sijaan hän kierrätti meitä kaksi ja puoli tuntia sekä kertoi suurella asiantuntemuksella tämän kauhean episodin Euroopan historiasta. Auschwitz-Birkenauhun kannattaa mennä ehdottomasti oppaan kanssa.
4. päivä - Beskidyn - vuoristokylät Aamiaisen jälkeen lähdimme kohti Beskidyn vuoristokyliä. Reilun kahden tunnin ajomatkan jälkeen saavuimme Wislaan kaupunkiin. Majoituimme Puolan Presidentin lomalinnaan Zamek Prezydenckissä. Lounastimme hotellin ravintolassa sekä tutustuimme Presidentin yksityistiloihin, jotka on restauroitu alkuperäiseen 1930-luvun asuunsa. Illalla maistelimme perinteisiä vuoristolaisruokia Karczma Ochodzitan upeassa näköalaravintolassa (850 m merenpinnan yläpuolella). Ruoka maistui, kun olimme sitä ennen kiivenneet ravintolan vieressä olevan vuoren huipulle, josta upeat näkymät Tsekin ja Slovakian puolelle. 5. päivänä oli edessä paluu Suomeen Aamupalan jälkeen suuntasimme Krakovan lentokentälle, josta Finnairin kone lähti 11.40
Comments